Mirosul neplăcut din pantofi este o problemă pe care au avem cu toţii.Oricat de buni ar fi din punct de vedere calitativ, pantofii pe care ii porti in fiecare zi, timp indelungat,  vor capata un miros neplacut din cauza transpiratiei, un proces  natural prin care organismul se regleaza termic.Desigur, unele persoane transpira mai mult, altele mai putin, insa cert este ca un mediu umed, asa cum este cel din pantofi, dupa ce ai transpirat – si faci asta zilnic – este numai bun pentru dezvoltarea bacteriilor. De aici vine si mirosul neplacut.

Iata cateva metode simple care te vor ajuta sa scapi de aceasta problema:

1.Este foarte important cum depozităm încălţămintea. Dacă ii ţinem într-un spaţiu închis, există tendinta ca acestia să prindă un miros neplăcut.Cel mai bine este să ţinem încălţămintea într-un spaţiu deschis, pe un suport de pantofi care să fie bine aerisit. Ideal ar fi să punem acest suport pe un balcon  şi astfel încălţămintea va fi aerisită. Nu este indicat să ţinem încălţămintea în cutii deoarece nu poate respira. Dacă facem acest lucru este bine să folosim un spray special, care se găseşte la magazinele de încălţăminte şi să îl aplicăm în interiorul pantofilor înainte să îi punem în cutii.

2.Dacă au trecut câteva zile, iar mirosul încă persistă, atunci încearcă să foloseşti o pudră de talc. Este o metodă veche recomandată de bunici. Ei foloseau această “tehnică” pentru bocanii militari sau opincile pe care le purtau zilnic. Pe lângă pudra de talc, află că şi bicarbonatul de sodiu este o metodă excelentă pentru a îndepărta mirosul neplăcut din încălţăminte. Toarnă bicarbonat  în pantofi şi  lasă peste noapte să acţioneze.Pentru mirosurile care totuşi persistă  se poate folosi oţet alb. Înmuiaţi şosete în oţet, puneţi-le apoi în pantofi, înveliţi într-o pungă totul si lăsaţi aşa 24 de ore. Apoi aerisiţi pantofii pentru a scăpa de mirosul de oţet.

3.Tot pentru a scăpa de mirosuri puteţi folosi anumite plante aromatice sau boabe de cafea.Înveliţi câteva batoane de vanilie într-un ziar şi lăsaţi totul în interiorul încălţămintei o zi întreagă. La fel de eficientă este şi cafeaua care este recunoscută pentru calităţile sale de a elimina mirosurile. Se foloseşte cafea măcinată, dar aceasta trebuie să stea în pantofi cam 48 de ore ca să aibă efect maxim. O altă soluţie este naftalina. Nu trebuie să folosiţi naftalină clasică deoarece nici aceasta nu miroase foarte bine, ci odorizantele pentru molii care sunt şi cu levănţică. Aceste odorizante pe care de obicei le agăţaţi în dulap, le puteţi pune în pantofi.

4.Foloseste cateva picaturi de uleiuri esentiale.Utilizeaza un ulei esential pentru a adauga un parfum proaspat pantofilor tai. Poti folosi ulei de lavanda, ulei de arbore de ceai sau de eucalipt. Uleiurile esentiale sunt excelente pentru a elimina mirosul din pantofi. Poti pune cateva picaturi direct in pantofi sau poti pune putin ulei esential pe o discheta din bumbac  pe care sa o introduci in pantofi. De asemenea, ai putea pune coaja de citrice in pantofi deoarece are acelasi efect.

5.O altă metodă foarte eficientă pentru îndepărtarea mirosului, este ziarul mototolit şi vanilia. Ia un ziar pentru a-l băga în pantofi, dar înainte de a-l pune în interior, stropeşte-l cu vanilie. Ziarul va absorbi mirosul încet şi va adăuga aroma de vanilie. Ca să ai rezultate bune, atunci lasă hârtia să acţioneze în interiorul pantofilor timp de o zi.

6.Foloseste pungi de ceai negru.Ceaiul negru contine tanin – un compus ce rezista la cresterea bacteriilor si a ciupercilor si ajuta la eliminarea mirosului neplacut din pantofi.In primul rand, pune o punga de ceai negru in apa clocotita timp de 4 minute si apoi las-o sa se raceasca. Dupa 4 minute, pune punga de ceai in pantof si las-o acolo timp de 60 de minute. Repeta daca este necesar.

7.O altă soluţie este naftalina. Nu trebuie să folosiţi naftalină clasică deoarece nici aceasta nu miroase foarte bine, ci odorizantele pentru molii care sunt şi cu levănţică. Aceste odorizante pe care de obicei le agăţaţi în dulap, le puteţi pune în pantofi.

8.Flolosete banana.Nu, nu trebuie să folosești o întreagă banană pentru încălțăminte! O să ai nevoie de coajă, mai ales pentru că partea albă o să te ajute să îndepărtezi petele de pe încălțămintea de piele. În doar câteva minute, pantofii tăi o să pară abia cumpărați!Trebuie doar să te folosești de coaja de banană pentru a curăța petele de pe pantofi. Aceasta trebuie să fie lăsată să acționeze câteva minute, iar resturile șterse cu o cârpă moale pentru ca încălțămintea să nu aibă de suferit.

9.Miez de pâine.În cazul în care ți-ai cumpărat încălțăminte din satin, piele intoarsa  sau pânză, este foarte posibil să remarci că petele o să îți dea mari bătăi de cap. Aceste materiale sunt extrem de pretențioase, așa că este bine să recurgi la miezul de pâine pentru a nu le distruge.Mai exact, începe prin a modela miezul de pâine în mai multe forme de bilă, iar apoi freacă suprafețele murdare ale pantofilor cu acestea. Petele o să dispară imediat și o să te poți bucura de încălțăminte curată și strălucitoare!

10.Nu este suficient să ştim cum să scăpăm de mirosul neplăcut. Trebuie să avem grijă şi ce încălţăminte ne cumpărăm şi cum o purtăm. În primul rând este indicat să alegeţi încălţăminte de calitate de preferinţă pe aceea care are piele şi pe interior. De asemenea este bine să alternaţi purtarea pantofilor şi astfel încălţămintea va avea timp să se aerisească.